borovi, luc, vörösfenyő, egzóta faanyag választék

Az ERDÉRT Zrt. készletében megtalálható minden, Magyarországon használt fenyő, lombos és egzotikus faanyag.

Habár az asztalos trendek folyamatosan változnak ezeket a tömör faanyagokat mai napig előszeretettel használják a hozzáértő asztalosok, hiszen esztétikájuk és egyedi tulajdonságaik helyettesíthetetlenné teszik őket a maguk nemében.

A megmunkálás előnye, hogy nem kell élzárással, elővágással bajlódni, a laminált lapokkal ellentétben a felületi kisebb hibák kijavíthatóak, azonban ezek megmunkálása releváns asztalos szakismeretet kíván meg.

Fenyőfélék:

  A legkedvezőbb áru tömörfa fajok. Világos színükkel, könnyű súlyukkal és kedvező megmunkálási paramétereikkel kedvelt faanyag egész Európa szerte.

Lombos faanyagok:

  Változatos esztétikájú és tulajdonságú fafélék, melyek kedvezően párosíthatóak a végterméktől elvárt követelményekkel, mint időjárás-állóság, homogén szín, keménység, tartósság, felületkezelhetőség... stb.

  Széles szortimentjük biztosítja, hogy minden igényt kielégítsenek. A legnépszerűbb lombos faanyagok hazánkban: tölgy, gőzölt és fehér bükk, hárs, éger, kőris, juhar, akác, cseresznye.

Egzotikus anyagok:

  Trópusi és egyéb klímákról származó különleges faanyagok. Ezek biztosítják a legszélesebb kínálatot, mind tulajdonságaik összetételében, mind esztétikai változatosságuk terén.

  Áruk az olcsóbb kategóriától -cca.: 150 000 Ft/m3 - a több millió Ft/ m3-ig is terjedhet. Színük a fehértől a vörösön át feketéig számtalan árnyalatot mutathat, akár ugyanazon de más termőhelyen nevelkedett faj esetén. Felhasználásuk általában párosult egyes iparágakhoz.

Fafaj és felhasználási javaslat:

 • Hajó építés: teak, mahagóni félék, irokko, kambala
 • Nyílászárók: meranti, merbau
 • Szauna építés: abachi félék, vörös cédrus, hemlock
 • Fatömegcikkek: gumifa
 • Képkeretek, szegélylécek: antiaris, ajous, abachi
 • Humidorok: dohány cédrus
 • Bútorgyártás: mahagóni, dibetou, lenga... stb.