Lombos fák

A fa faja, szerkezeti felépítése, az hogy szórt vagy gyűrűs likacsú-e, a termőhely, a klíma meghatározza a fa jellemző tulajdonságait, műszaki és egyéb területeken is. Ezek a befolyásoló tényezők különböző tulajdonságokat kölcsönöznek a különböző fafajoknak. Ezért nem mindegy, a kívánt cél érdekében, hogy melyik fafajt mire használjuk, vagy mit készítünk belőle.

Többféle csoportosítással lehet őket rendszerbe helyezni, most nézzünk csak egyet a sok közül:

Gyűrűslikacsúak:

A fatestben a bő üregű sejtek közel egymáshoz, egymás mellett gyűrű alakban helyezkednek el a korai pásztában. Az évgyűrűhatár jól látható.

Például: Tölgy, Akác, Szil, Kőris, Cseresznye

Szórtlikacsúak:

A fatestben a bő üregű sejtek szétszórva helyezkednek el. Egyenletesebb szerkezet. Az évgyűrűhatár kevésbé határozott.


Például: Bükk, Gyertyán, Dió, Nyár, Fűz, Éger, Hárs, Juhar

A likacsok elhelyezkedése, hogy gyűrűs vagy szórt azért fontos, mert a fa tulajdonságait, műszaki felhasználást erősen befolyásolja és ez alapján különböztetjük meg a fafajok két nagy csoportját (gyűrűslikacsú - szórtlikacsú) . Pl.: felületkezelésnél egy szórtlikacsú fával könnyebb dolgunk van, mint egy gyűrűslikacsúval, mert a felületkezelő anyag egyenletesebben eloszlik egy homogénebb szerkezetű felületen, mint egy likacsok által barázdálton.

Természetesen a csoportokon belül is további alcsoportokat különböztethetünk meg:

Most nézzük a főbb hazai lombos fafajokat tulajdonságaik alapján:

Juhar:

Fája sárgásfehér, a korai juhar vöröses, sárgásbarnára színeződik. Az évgyűrűk nem határozottak. Gyakori a hullámos rostfutás által okozott keresztirányú csíkosság. A faanyag kemény, igen kopásálló, rugalmas, rövid rostú, könnyen megmunkálható. A helytelen tárolástól elszíneződhet.

Felhasználás: Jó műszaki tulajdonságainak köszönhetően az asztalosok és esztergályosok is kedvelik. Konyhabútor készítésnél részesítik előnyben. Padlózatként kopásállósága révén igen tartós. Furnérja is igen kedvelt. Rétegelve székülésnek használható. Használják még dísztárgyak, hangszerek, vonalzók nyílvesszők készítésére is.

Nyír:

Színe a világossárgától az arany barnáig terjed, gyakoriak a vörösbarna bélfoltok.

Az évgyűrűk nem határozottak. Fája lágy, szívós, durva rostú, rugalmas, jól hajlítható és könnyen megmunkálható. Nem időjárásálló.


Felhasználás: Sokoldalú anyag, rétegelt lemez, furnér alapanyag. Szán, sítalp esztergályozott szerszámnyél készül belőle.

Körte:

Színe a vöröses fehértől a vörösesbarnáig terjedhet. Gőzöléstől vörösesbarnára változik. Az évgyűrűk nem határozottak. A rostfutás gyakran hullámos. Fája kemény szívós, nehezen hasad, rövid rostú, sűrű, nehezen megmunkálható, de jól pácolható és lakkozható. Erősen zsugorodik, de kevésbé vetemedik.

Felhasználás: Furnér, faragás, szobrászat, fametszés, rajzszerszám. De készítenek belőle bútort hangszert intarziás tárgyakat is. Pácolva ébenfa utánzására használható.

Tölgy:

A gesztje világosbarna, idővel erősen sötétedik. A szíjács fehér, keskeny. A fája gyűrűs likacsú, szaga csersavra utaló. Kemény tömör, durva rostú, rugalmas és jól megmunkálható. Szilárdsága nagy. A fémek elszínezik. Időjárásálló. Víz alatt nagyon sokáig eláll.


Felhasználás: Mindenütt felhasználható, ahol a tartósság, keménység és nagy teherbírás a követelmény. Épület és bútorasztalos ipar, magas és mélyépítés, hordógyártás, furnérgyártás, parketta és nyílászáró szerkezetek alapanyaga. A hajógyártásban ma is nélkülözhetetlen. Jól hasítható és mivel tartós és szilárd is elsőrendű hordóanyag. A bútorgyártásnak is a kedvelt anyaga: tömör és furnérozott bútorok, faragott bútorok készülnek belőle

Éger:

Színe vörös fehértől a narancsig terjed, idővel sárgás- vörösbarnára sötétedik. Jellemzőek a bélfoltok. Az évgyűrűk határozottak. A faanyag lágy, rugalmas, könnyen megmunkálható és pácolható.


Felhasználás: A fafaj elsősorban a furnér és rétegelt lemezgyártásban játszik szerepet, de használják ajtóbélés, vakfa gyártására is. Könnyű súlya és jó megmunkálhatósága miatt kedvelik az esztergályosok is. Fapapucs készül belőle. A fametszők és faszobrászok is igen kedvelik hangsúlytalan szerkezete miatt

Kőris:

A gesztesedés csak idősebb korban lép fel. A geszt színe: vöröses - fehértől a világosbarnáig terjed. A szíjács sárgás, vöröses fehér, jellemző az erőteljes sárgulás. A faanyag gyűrűs likacsú. Fája kemény rostjai finomak és hosszúak. Rugalmas, szívós és jól megmunkálható. A geszt rideg. Szilárdsága nagy. Gőzölve hajlítható.

Felhasználás: Furnérja a bútoriparban igen keresett, mert szép rajzolatú. A járműipar kereket, küllőt, talpat és hajlított elemeket készít belőle keménysége és rugalmassága miatt. E miatt készítenek belőle sportszereket, mint pl.: síléc, evező, szánkó, gerely. Parketta és hordó alapanyag is

Cseresznye:

Színe: vörösbarna - sárgásvörös. A szíjács keskeny.

Jellemző lehet a csíkosság, ennek színe gyakran zöld. Fája kemény, szívós, nehezen hasad, durva rostú, jól megmunkálható és pácolható. Mérsékelten zsugorodik.

Felhasználás: Furnér, hangszer, bútor, iparművészeti tárgyak.

Dió:

A geszt színe barna - feketésbarna. A szíjács szürkésfehér és barna.

A faanyag mérsékelten kemény, finom rostú, szívós, hajlítható, jól megmunkálható és pácolható. Rajzolata és színe erősen függ a termőhelytől, a gyökérfából szép furnér nyerhető.

Felhasználás: furnér, iparművészeti tárgyak, hangszer, járműipar. Szép szövetszerkezete elsőrendű bútoralapanyaggá teszi.

Nyár:

A geszt színe barna - feketésbarna. A szíjács szürkésfehér és barna. A faanyag mérsékelten kemény, finom rostú, szívós, hajlítható, jól megmunkálható és pácolható. Rajzolata és színe erősen függ a termőhelytől, a gyökérfából szép furnér nyerhető.

Felhasználás: furnér, iparművészeti tárgyak, hangszer, járműipar. Szép szövetszerkezete elsőrendű bútoralapanyaggá teszi.

Akác:

A geszt sárgásbarnától világoszöldig terjedő színű, a szíjács világossárga, keskeny. A faanyag gyűrűs likacsú. Az évgyűrűk határozottak. Nagyon kemény, rugalmas, hajlékony, kevéssé zsugorodik és közepesen megmunkálható. Nehezen telíthető és rosszul pácolható. Gőzöléssel mechanikai tulajdonságai és színe előnyösen változtatható.

Felhasználás: furnér, bognárfa, hordó, karó, parketta, földmunkák, víz- és bányaépítés, jármű- és gépgyártás.

Bükk:

Színe sárgás vöröses - világosbarna, gőzölve vörösbarnára mélyül.

A faanyag kemény, szívós, sűrű, kevéssé rugalmas, jól megmunkálható és pácolható. Gőzölve jól hajlítható és vetemedése is csökken. Zsugorodása jelentős. A felület kezelhetősége és telíthetősége jó.


Felhasználás: furnér, rétegelt lemez, bútor- hajlított bútor, padló, préselt faanyag, hordódonga, kerék, kaptafa, vegyipar (faecet).

Szil:

A geszt világosbarna - szürkésbarna, a szíjács sárgásfehér - szürke, idővel erősen sötétedik.

Gyűrűs likacsú. A rostlefutás gyakran hullámos. A faanyag kemény, rugalmas, hosszú rostú, nehezen hasad. Zsugorodása csekély mértékű. Szaga kellemetlen. SH lakkok használatakor száradási zavarok léphetnek fel.

Felhasználás: furnér, padló, bognárfa, sporteszköz.

Fűz:

A geszt világos vörösbarna. A szíjács fehér és keskeny. Az évgyűrűk jól láthatóak. A faanyag nagyon lágy, szívós és hajlítható, kevéssé rugalmas, könnyen hasad, jól megmunkálható és pácolható.

Felhasználás: Furnér, rétegelt lemez, vakfa, kosárkötészet, láda, csónak, sportszerek, facipő, gyufa, farostlemezgyártás.

Gyertyán:

Színe sárgásfehér - világosszürke. Az évgyűrűk nehezen felismerhetők. Igen kemény, szívós, rugalmas, kopásálló, nehezen hasad. Nehezen megmunkálható és jól pácolható. Zsugorodása nagy. Szilárdsága általában nagy.

Felhasználás: gépalkatrész, szerszámok, csavarorsók, ék, hajtórúd, csúszóvezeték; általában ott, ahol ütés- vagy kopásállóságra van szükség. Sportszeripar tekebábut készít belőle.Copyright 2016. ERDÉRT-Tuzsér Zrt. | Minden jog fenntartva